0471 01 79 47 eb.nedyehrevnevs@ofni

Verlichting

Verlichting

Verlichting is naast pure efficiëntie ook een sfeermaker in je woning, op voorwaarde dat je de juiste keuzes maakt. Dat geldt zowel voor de functionaliteit als voor de esthetiek in je woning.

Lichtsterkte

Verlichting moet, op basis van zijn functie en de betreffende kamer, de juiste lichtsterkte hebben om voldoende functioneel te zijn.

Woonkamer
Home office
Slaapkamer
Badkamer

De woonkamer is een veelzijdige ruimte waar je ontspant, leest en tijd doorbrengt met familie en vrienden. Daarom is in een woonkamer een combinatie van algemene verlichting en taakverlichting aangewezen. Kies voor een lichtsterkte van ongeveer 1.500 tot 3.000 lumen voor de algemene verlichting, met de toevoeging van leeslampen van 400 lumen voor een gezellige sfeer.

Goede verlichting in je home office is cruciaal om vermoeidheid van de ogen te voorkomen en je productiviteit op peil te houden. Daarnaast mag je werkplekje er natuurlijk ook wel wat gezelligheid uitstralen. Kies daarom voor een heldere lichtsterkte van ongeveer 3.000 tot 6.000 lumen. Zorg voor een gelijkmatige verdeling van het licht en vermijd verblinding op computerschermen.

In de slaapkamer wil je een rustgevende en ontspannen sfeer creëren. Zachte, warme verlichting van ongeveer 1.500 tot 2.000 lumen is daarom ideaal. Kies voor dimbare verlichtingsopties om de lichtsterkte naar wens aan te passen.

In de badkamer is heldere verlichting nodig voor taken zoals scheren of make-up aanbrengen. Een lichtsterkte van 4.000 tot 8.000 lumen is aanbevolen. Overweeg taakverlichting rond de spiegel en zorg voor een goede algemene verlichting om schaduwen te vermijden. Toch wil je in de badkamer ook de juiste sfeer creëren voor ontspanning. In dat geval kies je ook hier best voor een dimbare variant.

Voorkom storingen door gebruik van de juiste ledverlichting. Vraag advies aan een professional voor het bepalen van de juiste elektronica en ontstoring.

Soorten verlichting en energie-efficiëntie

Vandaag vind je verlichting in allerlei kleuren, maten en vormen. Kijk goed uit bij de keuze van verlichting, want het energieverbruik kan heel sterk verschillen van lamp tot lamp.

  • Ledverlichting
    Ledlampen staan bekend omwille van hun energie-efficiëntie en lange levensduur. Deze lampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen en zijn verkrijgbaar in diverse kleurtemperaturen. Vandaag is led de standaard.
  • Slimme verlichting
    Pas slimme verlichting makkelijk aan je voorkeuren aan via apps of domotica. Kies te allen tijde de kleur en lichtintensiteit naargelang de situatie en hou tegelijkertijd controle over je energieverbruik. Lichten vergeten te doven? Dankzij een app doe je dat gewoon vanop afstand.

Creëer de juiste sfeer met de juiste verlichting

Verlichting heeft altijd een invloed op de sfeer in de kamer. De juiste verlichting is bijgevolg essentieel voor het creëren van het juiste gevoel op de juiste plaats en op het juiste moment. Dankzij dimbare verlichting en kleurtemperatuurkeuzes creëer je het perfecte gevoel voor elke gelegenheid. Een gezellige avond thuis of een energieke werkomgeving: voor elke situatie is er de perfecte verlichting.

Integratie van verlichting en domotica

Koppel je verlichting eenvoudig aan je domoticasysteem voor optimaal gemak en uiterste efficiëntie. Stel snel en makkelijk automatische schema’s in zodat de verlichting aan en uit gaat op specifieke tijden. Wist je dat dergelijke regimes de kans op inbraak verminderen?

Andere werken aan je woning?

Naast zonnepanelen helpen we je ook graag met andere werken in, aan of rond je woning. Heb je een specifieke vraag? Neem gerust even contact met ons op. We bekijken graag wat we voor je kunnen betekenen.